Уникалната българска желязна църква Свети Стефан“ в Истанбул навършва днес 130

...
Уникалната българска желязна църква Свети Стефан“ в Истанбул навършва днес 130
Коментари Харесай

Желязната църква в Истанбул стана на 130 години

Уникалната българска желязна черква „ Свети Стефан “ в Истанбул навършва днес 130 години от построяването си. По този мотив в свещената за българите Желязна черква ще бъде отслужена литургия, проведена от Фондацията на българските църкви в града с ръководител Васил Лиязе.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Истанбул, където от 11.00 часа ще участва на Божествената света литургия във връзка тази годишнината. Тя ще насочи одобрение към българската общественост.

Сред формалните посетители се чака да бъдат още Вселенският патриарх Вартоломей, Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, митрополити и министри.

В 14.00 часа вицепрезидентът ще открие новата образователна година в Българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “. Планирана е среща с българската общественост.

Църквата " Св. Стефан " е издигната към 1848 година и е осветена на 8 септември 1898 година - Рождество Богородично. Поради това, че е ситуирана на пясъчен и предразположен терен, структурата на храма била направена от сглобяеми стоманени плоскости - един неповторим план на архитекта Ховсеп Азнавур.

Българската православна черква на брега на " Златния рог " е направен от метал, а детайлите на структурата тежали към 500 тона. 

В двора на църквата са заровени Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

От остарялата дървена черква е съхранен единствено напрестолният камък от олтара, като монумент, който да припомня за историческата ѝ роля в продължение на половин век.

В архитектурно отношение извън църквата съчетава детайли на необарок, неоготика и византийски жанр. Интериорът също е направен във Виена. Стилът му има ар нуво влияние – първият образец за ар нуво в Истанбул. Виенските майстори изработили иконостаса по католически пример и секретарят на екзархията Атанас Шопов с архитекта Азнавур са принудени да отидат до Русия, с цел да договарят с съветска компания за избработка на православен иконостас. Иконостасът е изработен от московската компания на Николай Ахапкин, иконите са изписани от съветския художник Клавдий Лебедев, а шестте камбани са отлети също в Русия. Две от шестте камбани звучат и до през днешния ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР